Mandel
Prunus dulcis
Mandlar förekommer i två varianter, söt och bitter. Vildformen är bitter, men människan upptäckte tidigt söta varianter och började odla och förädla dem. Mandelträdet anses ursprungligen komma från västra delarna av Asien, Afghanistan och Iran, där det fortfarande växer vilt. Härifrån har mandeln brett ut sig över Europa, där det odlas långt upp i Mellaneuropa. Mandel odlas även i Kalifornien, samt i många subtropiska områden. Spanien och Italien är de största producentländerna.
Mandelträdet är medelhögt med rödaktiga grenar. Blomningen sker innan bladen slagit ut och träden är vid denna period helt täckta med rosa blommor. Frukten är grågrön, tillplattad i formen och täckt med mjuka hår. Frukten är en stenfrukt. Det grågröna fruktköttet som omger stenen är tunt och oätligt. Mandlar säljs både med och utan skal. Skalet är ljusbrunt, hårt och med små hål. Det ljusgula fröet (mandeln) är omgivet av en tunn brun hinna. Mandlar är speciellt rika på E-vitamin, järn, zink, kalcium, magnesium och fibrer.
SÖTMANDEL används i bl.a. i godis, bakverk och vegetariska rätter. Ibland skållar man mandeln (tar bort den bruna hinnan) innan mandeln används.
BITTERMANDEL. Mandel finns även i en bitter variant. Bittermandel är ofta mindre och gråare än sötmandel. Den innehåller amygdalin och är en glykosid som ombildas till bl.a. blåsyra (giftig) när mandlarna tuggas. Bittermandel används bl a i bakverk och desserter för att framhäva mandelsmaken. Endast 1-2 bittermandlar används åt gången. Den eteriska oljan från bittermandel används i amaretto.
KRAKMANDEL är en mandelsort som har så skört skal att man kan knäcka det med fingrarna.
Import från bl a Spanien, Italien och USA.
Mandel bör förvaras kallt 0-4°.
NyckelordMandel, krakmandel, bittermandel, sötmandel, produkt, produkter, nöt, nötter
